Geleceğin Üretim Vizyonu: “Akıllı Fabrika Çözümleri”

Geleceğin Üretim Vizyonu: “Akıllı Fabrika Çözümleri”

08 Aralık 2016

Gelişmiş ülke ekonomilerinin fabrikalarda verimliliği arttırmak ve maliyetleri düşürmek için akıllı fabrikalara verdiği önem ve çalışmalar her geçen gün artarken, akıllı fabrika kavramı ülkemizde de hayata geçmeye başladı. Akıllı Fabrika Çözümleri ile geleceğin üretim anlayışını yakalamak isteyen işletmelere çözüm ortağı olan İletişim Yazılım tarafından düzenlenen “Başarılı ERP Uygulamaları için Akıllı Fabrika Çözümleri ve MES” etkinliği fabrikalarda üretimden sorumlu farklı disiplinleri bir araya getirdi. Ramada Hotel Çekirge’de yapılan etkinlikte endüstri 4.0, akıllı fabrika çözümleri, başarı hikâyeleri ve akademik yaklaşımlardan oluşan altı oturum gerçekleştirildi.

ALMANYA’NIN ENDÜSTRİ 4.0 VİZYONUNDAN ÖNCE ÇALIŞMAYA BAŞLADIK!

Üretim tesislerinin günümüzde “akıllı fabrikalara” dönüştüğüne dikkat çeken İletişim Yazılım Genel Müdürü Tuncer Hatunoğlu, makinelerin haberleşebildiği, hızlı ve güvenli veri girişinin yapılabildiği, üretimin anlık olarak izlenebildiği ve raporlanabildiği fabrikaların rekabetin olmazsa olmaz bir koşulu olduğuna dikkat çekti. Almanya’nın yayınladığı Endüstri 4.0 vizyonu ile “Akıllı Fabrikaların” daha fazla konuşulmaya başladığını belirten Hatunoğlu, “İletişim Yazılım olarak 2007 yılında köklü bir değişim ve çalışma ile üretim yönetim sistemlerine yönelik çözümler geliştirmeye başlamıştık. O gün aldığımız stratejik kararların bugün geleceğe yönelik doğru kararlar olduğunu görüyorum” dedi.

YATIRIMIN GERİ DÖNÜŞÜ 3-24 AY ARASINDA

İletişim Yazılım Genel Müdür Yardımcısı Selçuk Şen, ‘Başarılı ERP Uygulamaları için Tam Entegre MES: CoralReef’ sunumunu gerçekleştirdi. MES (Manufacturing Execution Systems – Üretim Yönetim Sistemi) Sistemlerinin hammaddenin girişinden, başlayarak ürünün teslimine kadar geçen sürede, makine, malzeme ve insan kaynaklarının en verimli şekilde kullanılmasını sağladığını dile getiren Şen, bu noktada yapılan yatırımların sektör, kapsam ve modüllere göre 3-24 ay arasında geri döndüğüne dikkat çekti.

KARDEŞ ELEKTRİK’İN BAŞARI HİKÂYESİ

CoralReef Üretim Yönetim ve Denetim Sistemi ile verimliliklerini arttırmayı başaran Kardeş Elektrik Üretim Optimizasyon Müdürü Erkan Temel ise, proje öncesi durum ve sonrası hakkında bilgi verdi. Proje öncesinde üretim süreçlerinin manuel olarak yürütüldüğünü ve üretimdeki dinamiklerin çok zor takip edildiğini söyleyen Temel, anahtar kelimelerin izlenebilirlik ve verimlilik olduğunu belirtti. Temel; “CoralReef sayesinde şu an üretimimizin her aşamasını anlık olarak izleyebiliyor ve aksi bir durumda anında müdahale edebiliyoruz. Üretim de ‘zaman’ faktörü çok önemli bir maliyet. Bu noktada sağladığımız fayda ile hat bazında üretim kapasitemizi de arttırmış olduk.” dedi.