Geleceğin mesleği: "Yazılım Mühendisliği"

Geleceğin mesleği: "Yazılım Mühendisliği"

15 Temmuz 2016

Endüstri 4.0, akıllı makinalar, nesnelerin interneti (IoT) ve daha birçok teknolojik yenilik kurumları 'dijital devrimin' döngüsüne entegre etmeye devam ederken, kariyerine bilişim sektöründe devam edenler de bu entegrasyona kendilerini hazırlıyor. Yazılım uzmanlığından endüstri mühendisliğine, test uzmanlığından pazarlama sorumlusuna kadar farklı istihdam alanları sunan bilişim sektöründe geleceğin mesleği ise “Yazılım Mühendisliği” olarak tanımlanıyor.

Bilişim sektöründe yaşanan gelişim ve değişimlerin sonucu olarak yazılım mühendisine duyulan ihtiyacın her geçen gün arttığını belirten İletişim Yazılım Genel Müdür Yardımcısı Selçuk Şen, nitelikli ve kaliteli yazılımların bu literatürle çıkarılabileceğine dikkat çekti. Yazılım Mühendisliği için ‘geleceğin ihtiyacı olan; mühendisliğin yazılıma uygulandığı alan’ değerlendirmesini yapan Şen, sözlerine şöyle devam etti: “Yazılım geliştirmek, dışarıdan bakıldığında yazılım uzmanının işi ve‘bilene kolay’ gibi görünse de kompleks yazılımların geliştirilmesi ve bir sisteme entegre edilmesi mühendislik eğitimini gerekli kıldı. Geldiğimiz nokta gösteriyor ki; geleceğin en önemli mesleklerinden bir tanesi de ‘Yazılım Mühendisliği’ olacaktır. Üniversite tercihlerini yapmak üzere olan öğrencilere tavsiyem: eğer bilişim sektöründe kendilerine bir kariyer hedefi çizmek istiyorlarsa yazılım mühendisliğini tercih etmeleridir. Yazılım Mühendisliği’ni severek yaptıklarında gelecekte büyük başarılara imza atabilirler”

PROJE TECRÜBESİ ÇOK ÖNEMLİ

Ülke ekonomimizin ihtiyaç duyduğu katma değeri yüksek üretimin; yüksek teknolojiye yönelik meslek gruplarına gösterilen ilgi ve verilen değer ile mümkün olabileceğini dile getiren Şen, bilişim sektörünü hedefleyenler için proje yazmanın önemine de dikkat çekti. Şen, “Kariyerini bilişim sektöründe şekillendirmek isteyenler bilmelidir ki; bilişim sektörünün belki de diğer sektörlerden en büyük farkı, okul ve alınan eğitimin önemli olmasının yanında iş başvuruları sırasında birincil öncelik olarak göz önünde bulundurulmamasıdır. Önemli olan proje tecrübesidir. Proje geliştirmenin yanında, proje testlerinde, analizlerinde ve veritabanı modellemesinde kazanılan tecrübe ile kolaylıkla bir adım öne geçebilirsiniz” diye konuştu. Proje yazma konusunda tavsiyelerde de bulunan Şen, “Ne yaptığınızın fazla bir önemi yok. Önemli olan öğrencilik dönemizde de olsa küçük küçük projeleri global kod standartlarına uygun yazmış olmanız. Kod yazın ve bu projeleri kendi blogunuzda, sitenizde ya da ilgili yerlerde yayınlayın. Emin olun faydasını göreceksiniz” dedi.